vrijdag 9 december 2016

Dutch Vikings


Al jaren gaan we naar het Keltfest. Een festival in de sfeer van de oude Kelten en de Vikingen. Mensen in klederdracht van toen, maar ook met een snitje van nu; Gothic en Steampunk. Bij ieder bezoek aan dit evenement ben ik iets meer verliefd. De muziek, de sfeer en de saamhorigheid. Kraampjes met nostalgische kleding en oude ambachten die uitgeoefend worden. Je wandelt het verleden in. Ondanks dat het een wilde versie is van een gekostumeerd bal, is er niets kinderachtigs aan.
Maar waar mijn hart echt harder door gaat kloppen (en andere plekken) zijn de mannen die er rond lopen. Hier geen heren in pak met een opgezwollen hoofd omdat hun stropdas te strak zit, nee dit zijn honderden Gerard Butlers en Sean Connery’s bij elkaar. En velen dragen een kilt. Wat wil een vrouw nog meer! (misschien weten of er echt niets onder wordt gedragen?). Gespierde armen die ijzer smeden en nonchalant de zweetdruppels van het voorhoofd vegen, een veeg zwart achterlatend. Kan het nog sexier? Vraag je je af als man waarom je niet goed ligt bij de vrouwen, koop dan een weekend ticket en je zit voor de rest van je leven gebeiteld.
Mijn eega is ook een manman. Een manman is een kerel die weet hoe ijzer smaakt. Een vent waarvan de wildgroei van het haar zo erg is, dat hij in een mum van tijd verandert in een woeste Noorman uit een tijdperk dat er geen Turk op iedere hoek van de straat een baardje in vorm trimt. De gouden oorbel kan uit. Het wordt tijd voor Keltisch zilver en vlechten in de baard. De kilt laat hij achterwege, bij fris weer zou de kou eens kunnen opspelen. Mietje!
Een zwaard heeft mijn Viking niet, maar gek op wapens is hij wel. En zoals Vikingen vroeger brullend dorpen omver denderden met zwaard en knots, zo schakelen de Dutch Vikings strategisch hun tegenstanders uit met hedendaags wapentuig en militaire missies. Paintball guns in de handen van deze mannen zijn net zo gevaarlijk als een boze vrouw. Ze laten oude tijden herleven in verlaten vakantieparken en bossen, schallen oerkreten en vieren de overwinning met hamburgers en cola.
Maar uiteindelijk gaat het om broederschap, united we stand divided we fall. De hoorn schalt, the Vikings are back, remember the past and let the games begin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten